Startjaar 2005

Het jaar van het Culturele Ambassadeursschap

WARME WINTER WENSEN

Zaterdag 8 januari 2005Bij sommige straatwerkingen in Ginderbuiten bestond reeds de traditie om na nieuwjaar even samen te komen bij een borrelke om de nieuwjaarswensen over te brengen. Dit prachtig initiatief leek ons prima geschikt om uit te breiden naar heel Ginderbuiten. Alle straten bundelen nu dus hun krachten om er een groot vuurfeest van te maken op het domein van de Galbergen. En tevens is dit de start van ons “Hier! Is Ginderbuiten”-jaar.

Ginderbuiten nodigt dus alle inwoners van Mol en omstreken uit op vuurfestijn met lekkere warme en koude dranken. Een aangename ontmoetingsplaats voor iedereen die nog leuke nieuwjaarswensen heeft.

Spellenmarathon

Met 251 bezoekers was onze tweede aktiviteit weeral een schot in de roos. Er waren heel wat liefhebbers van de heerlijke bieren, maar nog meer mensen waagden zich aan een spelletje. En die nieuwe gezelschapsspelletjes vielen duidelijk even goed in de smaak als de streekbieren.

De spelclub wilt nog eens extra iedereen bedanken: onze sponsors (Christiaensen, Van Helsen, de poulier, Van Hoof, gemeente Mol, VVV), onze bevriende spelclub van Meerhout 3ProMille, het bestuur van Hier! is Ginderbuiten, onze bierverschaffers (Onder 't Schuim, Mertens, den Blabber), het kernbestuur van vzw Galbergen en natuurlijk onze eigen leden. Zij allen zorgden er voor dat deze dag voor velen een verrassende introductie was in de wereld van de spellen of de bieren. De bedoeling van de club is enerzijds mensen uit de buurt rond de tafel te krijgen om het sociale leven te stimuleren, anderzijds om het grote publiek te laten kennismaken met het grote, nieuwe aanbod aan gezelschapsspelletjes die de laatste tien jaar de markt veroveren. Om de club even in een groter daglicht te stellen, organiseren we een Spellenmarathon in de gemeenteschool van Ginderbuiten, Klimop. Vanaf 14u00 kan jong en oud bij ons terecht om allerlei spelletjes uit te proberen. Er zullen een honderdtal spellen aanwezig zijn en je kan gewoon aan een spelcoach vragen wat je best speelt en hoe het spel in elkaar zit.

Je kan ook gewoon even binnenlopen om te kijken wat het allemaal inhoudt, terwijl je rustig geniet van een streekbier.

En de echte spelfreaks, die blijven natuurlijk tot twee uur 's nachts...

Meiboomviering

Er hingen wel wat donkere wolken in de lucht, maar ook voor deze aktiviteit waren de weergoden ons goedgezind. En omdat het droog bleef, kon elke meiboom rekenen op een zeer hoge opkomst. Er waren straten bij waarbij bijna elke inwoner present was op dit wijkfeest. En aangezien er meibomen verspreid stonden over heel Ginderbuiten, kan je wel zeggen dat heel ons gehucht buitenkwam om samen een pintje te pakken. Dankzij de fanfare was het oprichten van de meiboom ook een echt feestelijk moment. En hoe meer meibomen de fanfares deden, hoe plezanter er geblazen werd... Tot laat in de nacht bleven de mensen zitten en er werden al afspraken gemaakt voor volgend jaar. Hopelijk herinnert zich iedereen dat nog in 2006.... Ginderbuiten keert terug naar een oud en traditioneel gebruik: de meiboomviering. Dit oud gebruik vindt zijn oorsprong in de Germaanse tijd. Het was een feest van licht; het begin van de zomer. Voor ons is het de gelegenheid om de geslotenheid van de lange wintermaanden te doorbreken en terug naar buiten te komen; met de hele straat, de hele wijk. Terwijl de muziekkorps(en) door straten marcheren van de ene meiboom naar de andere worden de meibomen versierd en rechtgezet in heel Ginderbuiten. 

1. Acacia -, Kropstraat & Lichte Hoeve

2. Brandstraat & Boonakker

3. Dalstraat & Denappelstraat

4. Dennestraat & Konijnenbos

5. De Ruggen, Vekeblok & Singellaan

6. Fransveld, Meer en Ginderbuiten3 (Rotonde tot Ring)

7. Ginderbuiten 1 & 2 (Spoorweg tot Rotonde) Kastanje-, Linde- en Wilgenstraat

8. Hagelstraat, Herfststraat en Winterstraat

9. Heuvelstraat en Kransstraat

10. Kempenstraat en Kromstraat

11. Toemaathoek N. en Scheppelijke straat (?)

12. Toemaathoek Z., Lentestraat & Gompeldijk

13. Tuinwijk, Windstraat en Don Boscostraat

14. Zavelstraat (Berkenstraat & Don Boscostraat)

 

Cultuurmarkt

Wat oorspronkelijk een multi-cultureel feest was, is uitgegroeid tot een heuse Cultuurmarkt Ondanks de weermannen die regen voorspelden, werd het een stralende dag, zowel letterlijk als figuurlijk. Er was dan ook heel wat volk in de verkeersvrije Ginderbuitenstraat. Verschillende culturen zoals de Turkse, Iranese, Afrikaanse, Marokkaanse en natuurlijk ook het Vlaamse kwamen aan bod. Zij stonden er met hun lekkerste gerechten en stelden hun mooiste werken tentoon. Met dat mooie weer was de grote feesttent een beetje overbodig geworden. De tapwagen daarentegen werd onmisbaar. De verschillende dansgroepen die beurtelings optraden, kenden zeer veel succes en sommigen onder hen konden het publiek zelfs overtuigen om mee te dansen op het podium. Het belangrijkste is dat we er weer in geslaagd zijn om de mensen samen buiten te krijgen en we daardoor het sociale leven weer wat steviger hebben kunnen maken. We doen voort!

 Organisatie: “Hier! is Ginderbuiten” & “Islamitisch Cultureel Ontmoetingscentrum”.

 Volksbal

Rond het thema van de Nederlandstalige muziek biedt de zaakvoerder ons een leuke dans- en feestavond aan met met het sprankelend optreden van “Eddy en de Schellekens” en “DJ. De Witte Stilte”. Het wordt een onvergetelijke avond met dans en muziek in het centrum van Ginderbuiten. Organisatie : zaal BUTTERFLY (Willy Van Hoof)

Familiedag

 In de Galbergen bestaat de mogelijkheid om een prachtige grote speeltuindag te organiseren. Een zomerdag de hele omgeving vol speeltuigen, zandbak, springkasteel, trampoline en versnaperingen. Alle kinderen zijn er welkom. De motorclub van Shoc zal er rondrijden met de kinderen en de ouders kunnen mee op wandelen om eindelijk te weten te komen waar de “Boortoren” staat en waarom het “Fransveld” zo heet.

 

 

 

 

  Vrolijk weekend

 De gemeentelijke Toeristische Dienst biedt de laatste Vrolijke Vrijdag aan “Hier is Ginderbuiten”. Het wordt een denderend spektakel met (o.v.) de laureaten van Idool 2004.

Nadien vinden we elkaar terug met een grote jongerenfuif. De hele Molse Jeugd wordt uitgenodigd om samen te dansen en te zingen in een zinderend feest. Zaterdag organiseren wij een grote “Touwtrekwedstrijd” tussen alle jongerenverenigingen in heel Mol. Het wordt een grote uitdaging om de jeugd van Mol met elkaar uit te dagen in een vriendschappelijke competitie.

Daarenboven worden al de andere mensen uitgenodigd op een niet minder sportief gebeuren, georganiseerd door onze gepensioneerdenclub. Zij gooien de handschoen in de ring om iedere groep die wil, uit te dagen op een gigantische petanquewedstrijd.

De scouts organiseren jaarlijks in mei een volleybaltornooi. Wij gaan hen daarbij ondersteunen. In het Fransveld is de mogelijkheid om een prachtige grote speeltuin aan te leggen. Een zomerdag de hele straat vol speeltuigen, zandbak en versnaperingen. Alle kinderen zijn er welkom.

De verenigingen zoeken een grote beurs op touw te zetten om er hun mooiste plannen, activiteiten, medewerkers, voor te stellen. Het wordt een grote beurs waar iedereen die in Mol woont en er wil investeren kan komen proeven en zich desnoods kan inschrijven. Iedereen vindt wel iets dat zijn hartje belieft. “Fransveld” – “de boortoren” – “de konijnenberg” – “het Goor” - ... namen die om uitleg vragen in een themawandeling.

Wij nodigen alle muziekliefhebbers uit om in de kerk van Ginderbuiten te komen luisteren naar een prachtig gospelconcert. Na Barbara Dex in 2003 en Lisa Del Bo op 18 december van dit jaar is het deze keer de beurt aan de “White Spirits” om onze kerk een feestelijk gebeuren te geven.

 

Lichtstoet Reuzen

 

Het bestuur van het Cultureel Ambassadeurschap zwoegt zich die avond door de straten van Ginderbuiten om de reuzen doorheen het parcours te leiden. Met dank aan Jan en Eveline om er daadwerkelijk in te kruipen. En met dank aan alle medewerkers die meeliepen. Voor volgend jaar zal er wel KOUD bier moeten voorzien worden....

 Tournee Generale

De dienst cultuur van de gemeente Mol organiseert jaarlijks een weekend “Tournéé Générale”. Samen met KSV Mol Wezel nodigen zij u uit op de slothappening en de uitreiking van de Cultuurprijs

Het wordt die zondagavond 2 oktober om 20u00 een fantastisch en uniek showspektakel met vuurkanonnen, vuurspuwers en vuurdraken. Dit is echt een uniek gebeuren in Vlaanderen. Een show die niemand mag missen.

Ondertussen zet de voetbalclub de deuren van kantines open en kan iedereen meegenieten van een gezellige avond rond deze slothappening.

 Stratenkwis

Alle wijken/straten van Ginderbuiten dagen elkaar uit om de “Beste Kwisser” te zijn. We zijn vooral op zoek naar ‘amateur-kwissers’. Mensen die speciaal voor deze gelegenheid een ploegje samenstellen (en wie weet wel het kwisvirus te pakken krijgen). De vragen zullen dus over alles en nog wat gaan, maar zeker ook over wat leeft in Ginderbuiten en Mol.

Als je weet dat de organisator, toneelgroep De Zeven Heerlijkheden, rekent op 30 ploegen van zes man, dan weet je dat dit een spectaculaire kwis gaat zijn.

Dertig ploegen van vijf man zorgden voor een goed gevulde parochiezaal. Er werd heel wat nagedacht, maar ook de garçons hadden hun handen vol. En dankzij de prima organisatie van toneelgroep de zeven heerlijkheden, liep alles vlotjes.

Verenigingenbeurs

Met de verenigingen zetten wij een grote beurs op om er hun mooiste plannen, activiteiten en medewerkers voor te stellen. Het wordt een grote beurs waar iedereen die in Mol woont en er wil investeren kan komen proeven en zich kan inschrijven.

Niet enkel de meer dan 20 verenigingen uit Ginderbuiten zullen hier de kans krijgen zichzelf te promoten. Ook de verenigingen die in heel Mol leden uit Ginderbuiten werven krijgen bij ons een kans : wij noemen “Natuurpunt”, “Vabco”, Ecocentrum en anderen.

Halloween

In 2004 organiseerde straatwerking “DenDal” (Dalstraat en Denappelstraat) hun tweede erg succesvolle Halloweentocht. Maar wat vooral opviel was dat de bewoners van de betrokken straten hun huizen op originele wijze hadden versierd. Overal kon je oranje lichtjes, pompoenen, spoken, heksen en zelfs een compleet kerkhof zien.

Via de straatwerkingen willen we nu heel Ginderbuiten motiveren om van hun gehucht een spookdorp te maken. Er zullen prijzen zijn voor de best versierde huizen, je kan een tocht maken langs de spookhuizen en je onderweg warmen aan de jeneverstandjes of je kan naar griezelverhalen luisteren, of...

Volgende wijken hebben zich ingeschreven:

DenDal: Dalstraat en Denappelstraat

Fransveld en De Meer

Tuinwijk, Zonnestraat, Windstraat

Herfststraat, Winterstraat en Hagelstraat

Bergop Bergaf: Kempenstraat en Kromstraat

Ginderbuiten 2 (van de Kerk tot aan de Rotonde)

Kapellestraat

Brandstraat, Boonakkerstraat, Zavelstraat, Don Boscostraat, Carolusstraat, Berkenstraat

Heuvelkrans: Heuvelstraat - Kransstraat

Kastanjestraat

 

Concert Lea Gilmore

 Wij nodigen alle muziekliefhebbers uit om in de kerk van Ginderbuiten te komen luisteren naar prachtige muziekconcerten. Na Barbara Dex in 2003 en Lisa Del Bo dit jaar is het deze keer de beurt aan de Lea Gilmore die ons prachtige soulmuziek brengt. Wij hebben het geluk u één van de 10 concerten aan te bieden die zij in Vlaanderen brengt. De hele opbrengst gaat naar de Damiaanactie. Wij leveren de logistieke steun. Verschillende Molse koren zullen aan dit gebeuren deelnemen. Zij zullen deze Amerikaanse soulzangeres muzikaal ondersteunen en de toeschouwers zullen 100% genieten van deze prachtige avond.

Waar? In de kerk van Ginderbuiten Wanneer? Vrijdag 4 november om 20 uur Prijs In voorverkoop: 12 Euro Aankopen kan via de gemeentelijke culturele dienst (balie), de boekhandel Bredero, krantenwinkel Dageraad in Ginderbuiten en alle Molse koren.

 

Kerstconcert

De Fanfare van Mol Sluis en een lucratief koor onder de deskundige leiding van de directeur van onze muziekacademie brengt ons een sprankelend, fris en eerlijk Kerstconcert. Het wordt een origineel gegeven want Mol Ginderbuiten zal hier eveneens optreden als gastheer voor de inwoners van Mol Sluis. Dit concert wordt een waardige officiële afsluiter van ons Cultureel Ambassadeurschap. Met de opbrengst van dit concert gaan we een deel van de kosten voor de herstelling of de vernieuwing van de geluidsinstallatie van de kerk dragen.

 Fototentoonstelling

Tijdens het weekend van 17-18 december willen wij Ginderbuiten tonen zoals het jaren geleden was. Aan de hand van foto's, dia's, brieven en documenten willen wij een beeld oproepen van hoe onze ouders en voorouders hebben geleefd en hoe onze straten en woningen geleidelijk aan zijn veranderd en aangepast aan de nieuwe tijd.

Voor de oudere inwoners van Ginderbuiten zal deze tentoonstelling in de school van Ginderbuiten herinneringen oproepen aan een tijd van toen zij nog "de jeugd van tegenwoordig" waren, en voor de jongere generatie is dit een gelegenheid om kennis te maken met het verleden van onze wijk en te vergelijken met het huidig uitzicht.

Wij willen een zo breed mogelijk beeld weergeven van onze wijk door de jaren.

De tentoonstelling "ZO WAS GINDERBUITEN" is een samenwerkingsverband tussen de Cultureel Ambassadeur 2005 "Hier! is Ginderbuiten" en de Molse Kamer voor Heem-en Familiekunde.

 

 

 

 

 


“HIER IS GINDERBUITEN” Slotfeest Vrijdag 16 December 2005

Wij nodigen alle medewerkers van “ Hier is Ginderbuiten” uit op een spetterend feest. Straafgetal : 450 medewerkers. Eén derde van alle huizen van Ginderbuiten. Wij sluiten een fantastisch jaar met een gezellig feest. Wij stellen voor, wij evalueren en wij plannen voor 2005.

Nu is ook het ogenblik gekomen om de fakkel over te dragen naar het volgend gehucht.

Wij wensen hen veel succes !

Wat hopen we te bereiken?

Veel plezier.

Mensen die elkaar beter leren kennen.

Mensen die betrokken raken bij het verenigingsleven of wijkwerking. Een blijvend sociaal leven.

Een goede naam van ons gehucht in en buiten ons dorp.

Veel plezier.


© Hier is Ginderbuiten  VZW