2010

Cultuurmarkt 2010

 

In een heuse eetstraat vind je hapjes uit België, Armenië, Brazilië, Turkije, Congo, Thailand, Senegal, Egypte, Irak, Ghana, Dominikaanse Republiek, Ecuado, India, Nederland en andere landen. Kom en proef de wereld. Alle hapjes worden gemaakt door Molse inwoners die uit de verschillende landen afkomstig zijn. Ze worden verkocht aan een schappelijke prijs. Als je zelf op zoek gaat bij je buren, in je straat, bij je vrienden, … vind je ongetwijfeld nog veel meer lekkers. Maar kom alvast eens proeven in onze ‘eetstraat’. Tot dan en smakelijk.

 

Senegal -Egypte -Irak -Niqaragua -Ghana -Thailand- Dominikaanse Republiek - Equador

    

Fried Plantain - Yam -Thaise Aperitiefhapjes - Empenadas / Arretas

 

India -Brazilië -Armenië --Nederland -Congo -Groot-Brittanië -Roemenië --Italië

 

 

Vegetarische tipjes - Caipirinha / Caxinnha -Koude hapjes & Koffie- Mosselen en Oesters - Makemba - Mikaté - Poulet

 

Bruggenbouwers Onze gemenschap kent héél wat organisaties en verenigingen die actief zijn in de derde en vierde wereld. Meestal worden we met hen geconfronteerd wanner zij een inzameling doen voor hun project. Op de Cultuurmarkt geven we deze organisaties de kans om zich uitgebreid voor te stellen : wie zijn ze, wat doen ze. We kregen reeds een toezegging van een aantal organisaties, waaronder Damiaan, Rode Kruis, Bikas, VZW Hulp aan Belaru vzw "Straatkind Oscars, ….). We rekenen echter op nog meerdere verenigingen !

Cultureel Ambassadeurs MOL : - Rauw Leeft - Achterbos : www.2008erbos.be - Gompel Glashelder - Donk - Ezaart Draait

Actie Min MOL :

Ons Huis Vierde Wereld? Bresserdijk 4, 2400 Mol 014 32 04 83?

Jumping Polyt De vereniging heeft tot doel de beoefening, bevordering en promotie van de paardensport in de ruimste zin.

De vzw “HELP BRANDWONDE KIDS” wenst kinderen met brandwonden financieel te steunen. Dit doen wij niet zomaar. Omdat wij goede contacten hebben gehad met de Belgische Brandwondenstichting en U.Z Brandwondencentrum Leuven wensen wij met hen een dergeljke samenwerking te onderhouden. Dit omdat wij, ondanks onze inzet, niet de know how hebben om onze ingezamelde gelden te verdelen naar datgene wat op dat moment de meest prangende behoeften zijn.

Damiaanactie bestrijdt lepra, tbc en leishmaniasis in Azië, Afrika en Amerika. Damiaanactie is een niet-gouvernementele organisatie. Damiaanactie helpt mensen, politieke en religieuse overtuigingen spelen daarbij geen rol. Waardigheid teruggeven, lot in eigen handen nemen, … samenwerken met de lokale bevolking, …

Culturele Vereniging N'imazighen

BIKAS is het Nepalese woord voor ontwikkeling, vooruitgang. Het is tevens de naam van de enige ontwikkelingsorganisatie in België die zich uitsluitend focust op Nepal, dit met een ruime projectwerking. Uniek is ook dat BIKAS een ledenorganisatie is van een duizendtal reizigers die het projectland reeds bezochten. Het zijn niet alleen hippies en alpinisten die zich interesseren voor Nepal. BIKAS, de Belgische vrijwilligersorganisatie zet zich al 20 jaar in voor de ontwikkeling van Nepal. Dit in samenwerking met Nepalese vrienden en lokale partners in Nepal die de projecten ter plaatse uitvoeren. Voordien bestonden er diverse kleine persoonlijke initiatieven om Nepal te steunen; maar in 1988 hebben de verschillend personen besloten de krachten te bundelen om zo op grotere schaal en op een meer effeciënte wijze aan ontwikkelingssamenwerking te doen. BIKAS heeft de voorbije 20 jaar talrijke micro-projecten uitgevoerd. Het spectaculairste project tot nu toe is de bouw van een 90 meter lange brug die toelaat dat meer dan 25.000 personen elkaar kunnen bereiken ook tijdens het regenseizoen.

Wij houden ons vooral bezig met de kinderen uit Wit-Rusland. De voorbije jaren kwamen via onze vereniging een 40- tot 60-tal kinderen uit Wit-Rusland naar België voor een gezondheidsvakantie. De reis gebeurt per autobus en duurt ongeveer 48 uren. Zowel tijdens de heen- als de terugreis overnachten de kinderen in een zacht warm bed en krijgen zij 's morgens ontbijt in een hotel in Polen.

Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren in hun strijd tegen armoede en onrecht.

GOMPELS GENOT

Gezelligheid, gemoedelijkheid, samenhorigheid...en muzikaliteit...dat kan allemaal tegelijk met het "GOMPELS GENOT". Jawel, ons Gompels "huisorkest" speelt nog eens voor u en zoals altijd gratis, belangloos, voor niets. Je kan genieten van vele muziekgenres (kleinkunst, folk, country, Vlaams, covers, wereldmuziek...) Verzoekjes kan je kiezen uit een lijst van wel 300 nummers! Een "live jukebox" dus. Meezingen kan dank zij de projectie van alle songteksten. Onze vaste stek is het gezellig cafeetje van het Parochiecentrum. De opbrengst van den toog is voor de parochiewerking.

Ziekenzorg CM is een vereniging van en voor langdurig zieken en gezonden. Samen met duizenden vrijwilligers biedt Ziekenzorg CM een waaier van activiteiten aan om het sociaal isolement van langdurig zieken te doorbreken en ze te steunen in hun leven met een chronische ziekte.

Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Oxfam-Wereldwinkels is de voornaamste organisatie voor eerlijke handel in België.

Nyunmatabo

De vereniging heeft tot doel zich in de ontwikkelingslanden (vnl. Ghana) in te zetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van uitgestoten en onbemiddelde kinderen, jongeren en volwassenen.

Het Willemsfonds is de oudste Vlaamse sociaal-culturele vereniging. Vanuit haar liberaal-vrijzinnige visie op de wereld stimuleert het Willemsfonds de persoonlijke groei van elk individu en werkt het mee aan de verdere uitbouw van een democratische, interculturele samenleving op lokaal, provinciaal en regionaal niveau.

De Molse vzw Kemp is een vereniging die zich bezighoudt met zowat alles wat met schapen te maken heeft. Een belangrijk doel voor de vzw is het in stand houden en promoten van het zeldzame “kempisch heideschaap” dat hier vroeger in groten getale voorkwam .

Het is nooit te laat om nog aan je droomjob te beginnen! CVO Mol biedt je een brede waaier aan richtingen om je kennis en kunnen uit te breiden!

Auti-wijs is een groep ouders van kinderen met autisme die vaststellen dat hun kinderen niet kunnen rekenen op uitgebreide en gespecialiseerde ondersteuning in hun ontwikkeling en dat er qua dienstverlening een groot tekort is. Er blijkt een grote behoefte aan zorg op maat en naar het realiseren van aangepaste dienstverleningen voor personen met autisme en hun gezin.

Roemenië Comite

Bond zonder naam is overtuigd dat 'waarden' de inspiratie zijn voor individuele en maatschappelijke verandering. BZN ontwikkelt daarom, vanuit de grondhouding 'no one claims, everyone supports', pluralistische initiatieven en samenwerkingsverbanden die het beste in mensen versterken. BZN vertaalt waarden naar concrete acties met focus op de eigen omgeving.

Zaba-kina vzw (gesticht in november 2002) is een socio-culturele vereniging, van oude en nieuwe Belgen; onze vereniging wordt gestuurd door “witte” en “zwarte” mensen. Dit is op zich een redelijk uniek gegeven, maar het werkt heel goed! Met onze projecten willen we via Centraal Afrikaanse dans en muziek een culturele ontmoetingsplaats creëren, de integratie bevorderen en mensen (en vooral jongeren!) stimuleren in hun zelfontplooiing. Met onze projecten willen we mensen laten proeven van de rijkdom van interculturaliteit.

VZW Fietsenatelier Mol: EEN BETAALBARE FIETS VOOR IEDEREEN.

 

Kunst

 

Het plein van de kunstenaars wordt een klein Mon Martre, een droomwereld van fantasie en fictie met aquarel, keramiek, patchwork, collages en Calligrafie. Beelden worden afgewisseld met pottenbakken, Afrikaanse maskers worden samengesmolten met Henna of haarvlechten. De wereld van de kunst is een wereld waar je even rustig kan wegdromen in de intieme sfeer van de kerk en haar plein. Elke kunstenaars zou uw buur kunnen zijn die even een gesprek met u begint over de gewone dingen van elke dag of over de filosofische benadering van kleur en klank. De kunstenaars: Bleys P - Airbrush Bougguetta A. - Pastels Touareg De Bie S. - Kantklossen Hendriks J. - Keramiek Verwimp M. - Keramiek Plessers M. - Textiel Weven en Kleuren De Bie S. - Textiel Weven en Kleuren Knenfi Noura - Fotografie Van Dingenen M. - Kantklossen De Bies S. - Kantklossen Van Gompel I. Kantklossen Mertens S. - Calligrafie Van Geel M. - Prentkaarten Huysmans P. - Houten Beeldhouwwerk Vandeweyer F. - Ijzeren Beeldhouwwerk Thaels W - Houtsnijwerk & schilderwerk Nijs J. - Edelstenencentrum Surgeon L & Co - Tekeningen 4° jaar Van Hoof M. - Zilverwerk & Andere Vos F. - Portretten Fierens J. - Speksteenbeelden Willems J. - Creatief Design Gielens J. - Poppen Lodewijckx M. - Aquarel

 

Cultuurmarkt Kleur en Klank Melancholische tango, zwoele salsa, opzwepende Afrikaanse ritmes, ,Keltische muziek, pop, hedendaagse muziek, muziek op afval.... wij serveren het allemaal, en nog veel meer, tussen 13 en 18 uur, op onze KLANK & KLEUR podia!!

Het uurschema : 13u00 Jeugdensemble Harmonieorkest Mol-Rauw 13u30 Ambras (straatoptreden tijdens ombouw podium) 14u00 Beyond Music 14u30 Coco Ralado (straatoptreden tijdens ombouw podium) 15u00 Zaba-kina 15u45 Ambras (straatoptreden tijdens ombouw podium) 16u15 Jazzing 16u45 Coco Ralado (straatoptreden tijdens ombouw podium) 17u15 Steve Bailey XL

Podiumacts

Jeugdensemble Doorheen de jaren steeg het muzikaal niveau van het Harmonieorkest van Mol-Rauw. Soms hadden nieuwe, jonge muzikanten moeite met het volgen van de repetities. Om dit probleem te voorkomen werd door de dirigent van het orkest begonnen met een Jeugdensemble. Hier spelen de muzikanten die minstens één jaar instrument achter de rug hebben aan de Academie. De meeste muzikanten zijn tussen de 10 en 14 jaar oud. Sinds 2000 neemt Igor de jongeren onder zijn vleugels. Igor studeerde hoorn aan de Academie voor Muziek en Woord te Mol en musicologie aan de KULeuven. Hij speelt hoorn in het Harmonieorkest. Website

Beyond Music Vijf jonge Molse muzikanten brengen bekende en minder bekende liedjes met hun eigen touch.

Zaba Kina Zaba-kina (is Kikongo en betekent kunnen dansen) Zij maken een muzikale reis door Congo: ze dansen met de apen in Bandundu, verjagen de boze geesten in Ekonda, dansen een strijddans met de Zulu's en steken zelfs de Congo over en dansen van vreugde in Brazzaville. Er wordt gedanst, de mannen heftig en fel en de danseressen fascineren door hun gracieuze gebaren en elegante stijl. Zij nemen ons mee op een muzikale reis door Kongo. In hun rijke culturele traditie werd en wordt er gedanst en gemusiceerd bij elke gelegenheid: geboorte en rouw, oorlog of vrede, voorspoed of tegenslag. Kort samengevat een opzwepend Centraal Afrikaans percussie- en dansspektakel waarbij je ogen en oren tekort zult komen. De kans op onweerstaanbare danskriebels is dan ook maximaal! http://www.zabakina.be/vzw.html

Jazzing De leden van het Jazzing quartet vonden elkaar op het conservatorium van Tilburg waar ze allemaal de jazzopleiding volgen. Het quartet bestaat uit de zangeres Esther Van Hees (Ginderbuiten!), pianiste Marit Thus, drumster Eva Korse en contrabassist Michel Labruyere. Zoals de groepsnaam al zegt speelt het quartet voornamelijk jazzklassiekers maar aangepast aan de gelegenheid mixen ze dit met sfeervolle popmuziek.

Steve Bailey XL Samen brengen zij een bijzonder afwisselend en boeiend repertoire met songs en tunes uit de traditie, aangevuld met eigen werk in 'keltische' sfeer, … en dat alles gebracht op heel eigen, indrukwekkende en sensuele wijze. http://www.myspace.com/stevebaileyxl

Straatacts

Ambras . AMBRAS is ontstaan door een vraag van de VRT . Er werd gevraagd om op bouwmaterialen te spelen voor het programma 'hartelijke groeten aan iedereen' gepresenteerd door Sophie Van Mol. Drie afgestudeerde slagwerkers van conservatoria vonden het een uitdaging om deze opdracht aan te nemen. Zonder te repeteren kwamen ze elkaar voor het eerst tegen in het productiehuis Enkele uren later speelden wij het hart uit ons lijf op bouwmaterialen. Ons eerste optreden zat erop. Dit was vuurwerk! We begrepen elkaar goed en het klikte vanaf de eerste slag die we samen speelden. We besloten nog eens af te spreken en AMBRAS was geboren. Ambras speelt meestal op afvalmaterialen maar uiteraard ook op instrumenten. We kunnen zowel op een podium als mobiel een act neerzetten. Sterkte van AMBRAS is de communicatie over en weer met het publiek. Het percussiecollectief bestaat uit minimum 3 slagwerkers. Vorig jaar speelden zij op wereldmuziekfestival Afro-Latino, wereldfeest Bokrijk en tijdens verschillende dorpsfeesten. AMBRAS is ambiance en pure fun en spektakel.

 

 

Lijst van onze hoofdsponsors :

Lokale middenstand

Schilderwinkel Wouter - Dierckx Kapellestraat - Mol

 

Tempo Cars Autocars en busreizen Mol 014 312274

 

Bakkerij Vermeerbergen Ginderbuiten 13 2400 Mol

Vd&K

Bouw en renovatie Brandstraat 69 2400 Mol

 

Bakkerij Meeus Kapellestraat 173 2400 Mol

 

Fietsen Broeckx Kapellestraat 109 2400 MOL

 

Dagbladhandel Dageraad Ginderbuiten 211 2400 MOL

 

Cafe Den Bakker Ginderbuiten 101 2400 Mol

 

De Poelier Ginderbuiten 36 2400 Mol

 

 

 

 

 

© Hier is Ginderbuiten  VZW